Hoe u alles op uw Facebook privé kunt maken

Als je Facebook voor jezelf of voor je bedrijf gebruikt, wil je misschien vaak beperken wie je persoonlijke berichten kan zien. U kunt verschillende privacy-instellingen kiezen voor elk stukje informatie dat u plaatst om te beperken wie het kan zien - maar houd er rekening mee dat als u iemand anders dan uzelf toestaat het te zien, er altijd een kans is dat iemand het aan anderen of een screenshot laat zien het en verspreid het op grotere schaal dan u wilt.

Sommige informatie, waaronder uw profielfoto, kan niet privé worden gemaakt, dus u kunt Facebook mogelijk niet zo privé maken als u wilt.

Maak Facebook privé

Facebook biedt privacy-instellingen voor alle foto's, albums, tekstberichten en andere inhoud die u op de service plaatst. U kunt deze privacy-instellingen instellen op het moment dat u materiaal plaatst of ze daarna wijzigen om ze meer of minder beperkend te maken.

Opties zijn onder meer het maken van een bericht "Openbaar" of zichtbaar voor de hele wereld. U kunt ook de toegang tot het bericht beperken tot uw vrienden of tot bepaalde lijsten met mensen op Facebook, zoals uw collega's of een groep familieleden. Een andere mogelijkheid is om de privacy-instelling van een bericht in te stellen op "Alleen ik", wat betekent dat alleen jij het kunt zien.

Privacy instellen bij het plaatsen

Wanneer u een foto- of tekstbericht op Facebook plaatst, ziet u een vervolgkeuzemenu, een doelgroepselector genaamd, waarmee u kunt bepalen wie het kan zien. De selector zal meestal standaard de laatste privacy-instelling hebben die u heeft gekozen.

Klik of tik op de selector om opties te kiezen zoals "Vrienden", "Alleen ik" of "Openbaar". De instelling "Alleen ik" is de meest beperkende, wat betekent dat niemand het bericht kan zien behalve jij.

Houd er rekening mee dat als je ervoor kiest om mensen in een foto of bericht te taggen, die mensen en hun vrienden het bericht kunnen zien, zelfs als ze dat anders niet zouden kunnen doen.

Doelgroeplijsten gebruiken

Een optie op de doelgroepselector is om een ​​aangepaste lijst met mensen te gebruiken om het bericht mee te delen. In sommige gevallen kan Facebook lijsten voorstellen die het automatisch voor u heeft samengesteld, zoals 'Goede vrienden', 'Bekenden' of lijsten die zijn samengesteld uit Facebook-vrienden die bijvoorbeeld met u werken bij een bepaalde werkgever, met u naar een bepaalde school hebben gezeten of woon in je geboorteplaats.

U kunt ook aangepaste vriendenlijsten maken om berichten mee te delen. Klik hiervoor op "Vriendenlijsten" in de kolom "Verkennen" aan de linkerkant van uw nieuwsfeed. Als je deze optie niet ziet, kijk dan in het menu "Meer bekijken ...".

Klik vervolgens op "Lijst maken" en voer een gedenkwaardige naam in voor de lijst. Selecteer de vrienden die u in de lijst wilt plaatsen en klik op "Maken". Selecteer deze lijst in de doelgroepselector als je berichten wilt delen met de vrienden erop en Facebook naar wens privé wilt maken.

Post-privacy opnieuw configureren

Je kunt de privacy-instellingen van een bericht of foto wijzigen nadat je deze hebt gemaakt. Klik of tik gewoon op de doelgroepselector die ermee wordt weergegeven en verander deze naar de nieuwe gewenste instelling.

Gebruik de Facebook-zoekfunctie om het bericht te vinden als je dat wilt.

Enkele privacyvoorbehoud

Als je een bericht plaatst dat beperkt is tot een bepaald aantal mensen, kunnen die mensen het zien op hun computers, telefoons en andere apparaten waarop ze Facebook bezoeken. Er is altijd een kans dat deze mensen opzettelijk of onbedoeld iemand anders het bericht laten zien terwijl ze Facebook gebruiken.

Als je bovendien besluit het publiek voor een bericht te beperken nadat je het met een groter publiek hebt gedeeld, weet je niet wie het al heeft gezien of wie er een screenshot van heeft gemaakt, afgedrukt of anderszins heeft opgeslagen.

U kunt uw huidige profiel en omslagfoto's niet privé maken.